vrijdag 15 november 2013

Ik waande me even in de Algarve...

Vorige week zaterdag heb ik toch zo ontzettend lekker gegeten! Ik haal mijn inspiratie altijd uit verschillende kookboeken en tegenwoordig natuurlijk ook van internet.

Nu volg ik al een tijdje een aantal foodbloggers via Twitter en dan kom je natuurlijk ook op verschillende sites met inspiratie, veel recepten en informatie over eten.

Eén van die foodbloggers is Francesca kookt! (http://www.francescakookt.nl/). Deze “kokende mama” heeft een site vol met de lekkerste recepten en één sprong er voor mij vorige week uit. Toen ik de foto van het recept zag wilde ik er gelijk van eten.

Dus zaterdag, de dag dat we altijd de meeste tijd in de keuken kunnen staan, hebben dit overheerlijke recept gemaakt. Het is wel een hoop werk, maar het resultaat is absoluut de moeite van het wachten waard. En omdat ik samen met mijn dochter in de keuken stond, was het nog erg gezellig ook!

Ik mag dit recept van Francesca met jullie delen en adviseer het snel een keertje te maken.

Portugese rijstschotel met 
gamba’s en mosselen




Wat heb je nodig (4-6 personen)

Voor de bouillon:
  • 8-12 grote garnalen (2 per persoon, ongepeld)
  • 1 winterwortel, grof gehakt
  • 1 ui, grof gehakt
  • 4 teentjes knoflook, grof gehakt
  • 1 el olijfolie om te bakken
  • 2 uien, grof gehakt
  • 4 teentjes knoflook, grof gehakt
  • 1 rode peper, grof gehakt (verwijder de zaadlijsten)
  • 1 blik tomatenblokjes (goede kwaliteit)
  • 750 ml water
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl rietsuiker
  • 1 el citroensap (versgeperst)
  • zeezout


Voor de rijstschotel:
  • 500 gram mosselen
  • 1 groene paprika, in kleine stukjes gesneden (zaadlijsten verwijderd)
  • 6 ansjovisfilets, in kleine stukjes gesneden
  • 300 gram stevige witvis (bijvoorbeeld zeewolf, als het maar vers is), in niet te kleine stukken gesneden
  • 1 bosje platte peterselie, fijn gehakt
  • 1 citroen, in dikke schijven gesneden
  • 400 gram risotto rijst
  • 150 ml droge witte wijn
  • 1 blik tomatenblokjes (goede kwaliteit)
  • 2 tl gemalen chilipeper
  • 2 el olijfolie



Hoe maak je het

Stap 1 - De bouillon
Snijd de koppen van de garnalen af. Bewaar de koppen. Leg de garnalen in de koelkast voor later gebruik. Verwarm de olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg de winterwortel en garnalenkoppen toe en bak dit circa 5 minuten. Schep daarna over in de keukenmachine en maal helemaal fijn.Vul een soeppan met de ui, knoflook, rode peper, tomatenblokjes, water, laurierblaadjes, rietsuiker, citroensap en het gemalen garnalenmengsel. Voeg nog een snuf zeezout toe en breng het aan de kook. Laat 10 minuten koken op middelhoog vuur en draai daarna het vuur laag. Laat nog 50 minuten zachtjes pruttelen totdat je een overheerlijke bouillon hebt. Voeg tussentijds nog wat water toe als het te snel verdampt.


Terwijl de bouillon aan het pruttelen is, kun je vast het een en ander voorbereiden:

Spoel de mosselen goed af onder koud stromend water en controleer ze: gooi kapotte en hele zware mosselen weg, controleer mosselen die open staat door er even tegenaan te tikken. Als ze gelijk weer dichtgaan zijn ze goed en zo niet dan gooi je die weg.

Zet verder vast klaar bij het fornuis: de risotto rijst, de droge witte wijn, het blik tomatenblokjes en gemalen chilipeper.

En op het fornuis zet je 2 grote pannen klaar; eentje om de mosselen in te koken en eentje om de rijst in te garen en alle vis aan toe te voegen.

Als de bouillon klaar is, zet je het vuur uit. Als de bouillon dik is geworden voeg je nog wat extra water toe zodat je een vloeibare versie hebt waarmee je makkelijk de risotto-rijst kunt bereiden. Haal de bouillon door een fijne zeef heen zodat je alleen het vocht overhoudt voor de rijst. Alle grove stukken kun je daarna weggooien.

Stap 2 – De rijstschotel          

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote pan en schep hier 1 minuutje de risottorijst door. Voeg daarna een flinke scheut witte wijn (niet alles) toe en roer dit totdat de wijn bijna is verdampt.


Zet daarna het vuur lager en ga de rijst op dezelfde manier bereiden als een risotto. Voeg iedere keer een of 2 grote soeplepels vocht toe en laat dit pruttelen totdat het bijna verdampt is (af en toe roeren) en dan voeg je weer opnieuw vocht toe. Ik voegde om en om de garnalenbouillon, wijn en tomatenblokjes toe. De totale tijd om de rijst te laten garen is ongeveer 40-45 minuten. Terwijl je de rijst aan het garen bent, voeg je op specifieke momenten nog wat ingrediënten toe:
  • Na 10 minuten de ansjovis en chilipeper (mag natuurlijk altijd meer als je dit lekker vindt).
  • Na 20 minuten de stukjes groene paprika.
  • Kook na 25 minuten de mosselen gaar in een aparte pan met kokend water. In maximaal 4 minuten en giet ze daarna af in een vergiet.
  • Na 30 minuten voeg je de witvis toe. Schep dit langzaam om zodat de vis niet teveel breekt.
  • Na 35 minuten voeg je de garnalen toe. Wederom langzaam omscheppen. Laat vanaf nu ook meer vocht in de pan zitten. Bij een risotto is het vocht bijna helemaal weg. Maar bij deze rijstschotel wil je juist meer vocht hebben. Zorg dat je nu alle bouillon, wijn en tomatenblokjes hebt gebruikt. Als dit allemaal op is en je mist nog vocht, dan voeg je nog wat water toe.

Wij hebben hier heerlijk van gegeten en konden haast niet wacht tot het klaar was. 

Bedankt Francesca voor dit heerlijke recept!

Kook, eet, geniet!

1 opmerking: